Suiker Vervangen: Welke Soort is de Beste Keuze?
Verschillende soorten suiker uitgelegd
Suiker, met name de geraffineerde suiker, is de laatste jaren negatief in het nieuws. Steeds vaker worden door verschillende bloggers, gezondheidsgoeroes en zelfbenoemde ervaringsdeskundigen gezonde alternatieven van suiker aangeboden. Als je op google zoekt naar suikervrije recepten krijg je 276.000 hits. Deze recepten barsten van de natuurlijke zoete alternatieven; dadel, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, agavesiroop, ahornsiroop.
Maar zijn deze alternatieven wel gezonder? En wat maakt ze gezonder dan gewone tafelsuiker?
In dit artikel even de zin en onzin over suiker vervangen! De Keuringsdienst van Waren kwam met een kernachtig filmpje over dit onderwerp:
Zoals in het filmpje duidelijk wordt bestaan er geen gezonde vormen van suiker. Suiker en alle alternatieven bestaan uit glucose en fructose. Je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier.
Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. Suiker levert namelijk veel energie (4 kcal per gram), maar voorziet het lichaam niet van benodigde voedingsstoffen. Dit geldt voor alle soorten suiker, honing, siropen en stropen.
Van palmsuiker en kokosbloesemsuiker wordt beweerd dat dit een lage glycemische index (GI) zou hebben, dit is niet terug te vinden in de wetenschappelijke literatuur.
Fructose wordt ook wel fruitsuiker genoemd, omdat je deze vorm vooral aantreft in fruit en groenten. Maar naast fructose bevatten zij ook water, vezels, vitamines en mineralen. Vandaar dat suiker uit fruit en groente prima past in een gezond voedingspatroon. Wel moet je er voor zorgen dat je niet te veel fruit eet! 2 á 3 porties fruit (200 – 300 gram) per dag is de aanbevolen hoeveelheid.
Alle namen voor suiker & alternatieven op een rij
Suiker wordt in veel voedingsmiddelen verwerkt en staan onder verschillende namen weergeven. Sla het lijstje hieronder op in je telefoon en je kunt altijd checken of er suiker is toegevoegd.
- Suiker
- Kristalsuiker
- Rietsuiker
- Invertsuiker
- Melksuiker
- Vruchtensuiker
- Druivensuiker
- Bietsuiker
- Palmsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Sacharose
- Lactose
- Fructose
- Dextrose
- Maltose
- Trehalose
- Galactose
- Sucrose
- D-glucose
- D-Ribose
- Stroop
- Honing
- Ahornsiroop
- Agavesiroop
- Agavenectar
- Vruchtenconcentraat
- Vruchtensap
- Diksap
- Appelstroop
- Esdoornsiroop
- Maple Syrup
- Isoglucose
- Glucose-fructosestroop
- Glucosestroop
- Melasse
- Sucranaat
- Druivensuiker
- Bietsuiker
- Palmsuiker
- Kokosbloesemsuiker
Conclusie
Dus, nog even in het kort:
- Suiker bevat veel kcal die snel door je lichaam wordt opgenomen
- Van te veel kcal wordt je dik en van suikerpieken krijg je een duf gevoel
- Er bestaat geen ‘gezonde’ versie van suiker
- In het algemeen kun je stellen: we eten veel te veel suiker
- Houd je zelf niet voor de gek door de ene suikervorm te vervangen door een andere
- Wil je gezond leven en/of afvallen: matig met suikervolumes en vermijd suiker vaker, ongeacht de vorm.
Dus: laten we stoppen met onszelf te foppen: kijk met een kritische blik naar recepten of test het recept eens met de helft van de suiker uit het recept. Probeer niet teveel suiker binnen te krijgen en bekijk eens de verschillende etiketten voor je het product in het mandje legt.
Wil je meer informatie over dit onderwerp, lees dan ook deze artikelen http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx#blok7 https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/achtergrondartikelen/detail/gezonde-suikers-met-een-verdachte-bijsmaak/