Berekenen van jouw BMI met deze Calculator

Het berekenen van je BMI met onze BMI-calculator doe je hier. Je Body Mass Index (BMI) geeft je een indicatie van eventuele gezondheidsrisico’s die je loopt als gevolg van jouw gewicht. Laat je niet misleiden: je Body Mass Index is niet altijd leidend. Lees onder de tool hoe je jouw eigen BMI kan interpreteren. Deze BMI calculator geeft je ook een indicatie van je

  • lichaamsoppervlakte
  • vetvrije massa (VVM)
  • ideale lichaamsgewicht
Berekenen Body Mass Index
Voer de volgende gegevens in
Sex man vrouw
Gewicht
Lengte
Resultaten
Lichaamsoppervlakte m2
Vetvrije massa kg lbs
Ideale lichaamsgewicht kg lbs
Body Mass Index kg/m2

Jouw BMI, wat betekent dit?

BMI <18,5: Je hebt ondergewicht, probeer aan te komen

BMI 18,5 tot 25: Je hebt een gezond gewicht, houd dit vast.

BMI 25 tot 30: Je hebt overgewicht. Overweeg om gewicht te verliezen want je loopt licht verhoogde risico’s op ziektes en overlijden.

BMI 30 tot 35: Je hebt ernstig overgewicht, ook wel obesitas (graad 1). Ga snel afslanken of afvallen en neem contact op met je huisarts want je loopt sterk verhoogde risico’s op ziektes en overlijden.

BMI 35 tot 40: Je hebt ernstige obesitas (graad 2). Ga zo snel mogelijk afvallen en neem contact op met je huisarts want je loopt sterk verhoogde risico’s op ziektes en overlijden.

BMI >40: Je hebt morbide obesitas (graad 3). Ga afvallen en neem spoedig contact op met je huisarts want je loopt extreem verhoogde risico’s op ziektes en overlijden.

Opgelet

Deze berekening van je BMI is niet toe te passen op kinderen, ouderen of top-sporters. De BMI is ook geen kwalitatief sterke manier om te bepalen of je gezondheidsrisico’s loopt. De BMI berekening neemt namelijk de verdeling van vet over het lichaam, spiermassa en lichaamsoppervlakte niet mee in haar berekening.

De BMI biedt wel een erg praktisch hanteerbare manier om grip op de bevolkingsontwikkeling te krijgen. Organisaties als het Centraal Bureau voor de Statistiek of de World Health Organisation houden statistieken bij op basis van vragenlijsten die deelnemers zelf invullen. Het invullen van het gewicht en lengte is vrij makkelijk omdat iedereen die van zichzelf weet, of denkt te weten..in de praktijk blijkt dat veel mensen hun eigen gewicht nog wel eens wat aan de ‘goede’ kant onderschatten.

Wist je dat… je ook kan kijken hoe jouw BMI zich verhoudt tot het gemiddelde van andere landen? Ga door naar BBC: Berekenen BMI

Achtergrond BMI

De Body Mass Index is geïntroduceerd door de Belg Lampert Adolphe Quetelet (1796). Als socioloog, astronoom, wiskundige en statisticus hield hij sterftecijfers bij in Brussel. Daarmee kon hij bijvoorbeeld zien dat er gemiddeld 12 misdrijven per jaar plaatvonden in Brussel. Hij was een van de eerste wetenschappers die zich bezig hield met metingen aan de mens. Zelf noemde hij de berekening geen ‘index’ maar in 1981 stelde de Engelse Arts John Garrow grenswaarden voor van de Quetelet-index die nog steeds leidend zijn: 25, 30 en 40, en later is 35 toegevoegd. De Engelse Arts John Garrow analyseerde op basis van gegevens van levensverzekeringsmaatschappijen dat bepaalde grenswaarden tot hogere sterfterisico’s leidden.

De Quételet index is te berekenen door het lichaamsgewicht in kilogrammen te delen door de lengte (in meters) in het kwadraat. Als je dus 1.90m lang ben en 84 kilogram weegt is je BMI: 84/ (1.90*1.90) = 23,3 (kilogram per vierkante meter).

Nog een paar voorbeelden: iemand van 1.65m die 109 kilo weegt heeft een BMI van 40. Dezelfde persoon die 68 kilo weegt zit op de grens met een BMI van 25. Een grote man van 1.85m en 137 kg heeft een BMI van 40, weegt hij 86 kilo dan is zijn BMI 25.

In 2010 publiceerde de Amerikaanse epidemioloog Amy Berrington de Gonzalez het definitieve onderzoek op het gebied van sterfterisico’s en BMI. Zij concludeerde dat:

  • Voor een BMI van 25 á 30 het risico op overlijden 15% hoger ligt dan bij een gezond gewicht.
  • Voor een BMI van 30 á 35 het risico op overlijden 45% hoger ligt dan bij een gezond.
  • Voor een BMI van 35 á 40 het risico op overlijden 90% hoger ligt dan bij een gezond gewicht.
  • Voor een BMI van 40 en hoger het risico op overlijden 250 tot 300 % hoger ligt dan bij een gezond gewicht.

Kom je na het berekenen van jouw BMI erachter dat het tijd is om actie te ondernemen? Lees dan verder op de website hoe je jouw leefstijl kan verbeteren.

Sjoerd

Sjoerd

Sjoerd de Bruijn is ex-militair officier, Afghanistanveteraan, sportinstructeur en initiatiefnemer van The BootClub. De Leefstijlprogramma's van The BootClub ondersteunen deelnemers met de zoektocht naar een gezondere leefstijl: Boost Your Lifestyle. Sjoerd is gek van persoonlijk leiderschap, sport en gezonde leefstijl. Lees hier meer over Sjoerd
Sjoerd